Gebouwen 2018-02-18T13:31:40+02:00

Gebouwen

De gemeente heeft twee kerkgebouwen, of liever gezegd is mede-eigenaar van twee kerkgebouwen, want beide kerkcentra zijn eigendom van meer kerken.

De Drie Stromen De Nieuwe Stad
Renswoudestraat 75
1106 BJ Amsterdam
Luthuliplein 11
1103 TR Amsterdam
website
tel. (020) 6975550 tel. (020) 6901458

Bijzondere ramen in De Drie Stromen

In de naam ‘De Drie Stromen’ komen drie stromingen van godsdiensten samen: Gereformeerden, Hervormden en Katholieken en verder de nabijheid van drie stromende rivieren: Gein, Holendrecht en Gaasp.

In de Bijbel komen vissen, lelies en boten veelvuldig voor.
Daarom een bootje op de Gaasp (drie figuren in de boot, denkend aan de drie stromingen), vissen in de Holendrecht en waterlelies op het Gein, met wat rood bij de waterlelies, waardoor er een mooie eenheid is gekomen in de totaliteit van deze ramen.

Bij het ontwerpen van de ramen is begonnen met een collage schaal 1:10. Hiervoor zijn diverse kleuren papier gebruikt, die gesneden en gescheurd zijn. Door snijden en scheuren ontstaan er verschillende effecten in de randen. Vervolgens zijn de stukken op de gewenste plaatsen geplakt. Bij de glazenier zijn de collages uitvergroot op ware grootte.
Op dik glas (floatglass genaamd) zijn deze collages overgetrokken en vervolgens met emailleverf gekleurd. Hier en daar zijn er stukken glas van andere kleuren over heen geplakt. Samen vormt dit een collage in glas. Bij goed kijken is het effect van het scheuren zichtbaar en ook de verschillende structuren van het aanbrengen van de verf.
Tenslotte zijn de achterkanten gezandstraald om rust in het geheel te krijgen en om te verhinderen dat de bomen buiten e.d. storend zouden kunnen werken bij het aanschouwen van de ramen.

Deze ramen zijn op 19 juni 2011 aan de kerk geschonken door het Verjaardagsfonds van de Protestantse Gemeente te Gaasperdam.
Het ontwerp is van Jan van Kempen, kunstenaar te Abcoude.
De ramen zijn vervaardigd door Glasmalerei Peters te Paderborn (D).